Cercetările arată că canabisul ar putea suprima sistemul imunitar. Deși acest lucru pare promițător pentru bolile cauzate de un sistem imunitar hiperactiv, ar putea duce la un risc crescut de infecție la persoanele sănătoase. Cu toate acestea, înțelegerea modului în care canabisul influențează funcția imunitară rămâne neclară. Aflați mai jos ce spun studiile.
Nu am rezista foarte mult fără sistemul nostru imunitar. Suntem în mod constant înconjurați de bacterii, ciuperci și viruși care ar profita de șansa de a accesa resursele din celulele noastre. Sistemul nostru imunitar cuprinde numeroase organe, tipuri de celule și proteine care oferă mai multe linii de apărare împotriva acestor amenințări externe. Cu toate acestea, ele nu sunt întotdeauna suficiente pentru a elimina o infecție înainte ca aceasta să se instaleze. Cu toții ne confruntăm cu răceli, gripă și alte boli infecțioase din când în când, dar geniul sistemului nostru imunitar ne asigură că suntem mai bine pregătiți pentru a le face față data viitoare.
Pentru a reduce probabilitatea de a se îmbolnăvi, mulți oameni caută modalități de a-și stimula sau modifica sistemul imunitar prin alimentație, exerciții fizice, ajustări ale stilului de viață și suplimente. În timp ce știința susține unele dintre aceste strategii, altele sunt tratate cu mai mult scepticism.
Dar unde se încadrează canabisul în acest spectru? Poate planta să ajute la întărirea apărării noastre celulare și la prevenirea sau la minimizarea infecțiilor? Sau înrăutăţeşte lucrurile?
Cum funcționează sistemul imunitar
Înainte de a înțelege modul în care canabisul ar putea afecta imunitatea, haideți să acoperim rapid cum funcționează sistemul imunitar. Apărarea noastră fiziologică prezintă două categorii principale: imunitatea înnăscută și imunitatea adaptivă.
Cu toții ne naștem cu un sistem imunitar înnăscut (sau general) care servește ca primă linie de apărare împotriva agenților patogeni care pătrund în organism. Acesta cuprinde bariere precum pielea și membranele mucoase (mucoasa interioară a nasului, gurii, plămânilor și a altor organe și cavități) care împiedică fizic mișcarea germenilor deranjanți.
Acești pereți biologici valorifică, de asemenea, enzimele, acizii și mucusul pentru a descuraja formarea bacteriilor și virușilor. Celulele scavenger cunoscute sub numele de fagocite alcătuiesc, de asemenea, sistemul imunitar înnăscut. „Phago” provine din grecescul „phagein”, care înseamnă „a consuma”. Fagocitele își respectă numele învelind și „mâncând” agenți patogeni intrusi.
În timp ce imunitatea noastră înnăscută folosește o strategie dispersată și neselectivă pentru a distruge invadatorii, imunitatea noastră adaptativă (sau dobândită) funcționează mult mai specific pentru a combate intrușii. Dacă apărarea noastră înnăscută eșuează, sistemul imunitar adaptiv vine ca rezervă și începe să identifice agentul patogen și să creeze anticorpi specifici menționați să-l omoare.
Mai jos sunt cei doi actori principali implicați în acest proces:
- Limfocitele T – Aceste celule activează alte celule imunitare, detectează și distrug celulele afectate de viruși și formează „amintiri” de agenți patogeni pentru a asigura imunitatea viitoare.
- Limfocitele B – Forjate în măduva osoasă, aceste celule se transformă în celule plasmatice și produc un număr mare de anticorpi – compuși fabricați din zaharuri și proteine care sunt special concepute pentru a se atașa și a distruge un antigen.
Canabisul, sistemul endocanabinoid și imunitatea
Sistemul imunitar nu funcționează izolat – nimic din organism nu funcționează izolat. Dacă știți câte ceva despre canabis, probabil ați auzit de sistemul endocanabinoid (ECS). Cercetătorii au dat peste componentele acestui sistem în timp ce studiau efectele canabisului asupra organismului. În cele din urmă, ei și-au dat seama că componentele sale apar în tot corpul, de la creier și oase până la piele, sistemul digestiv și sistemul imunitar. Ei au considerat ECS „regulatorul universal” al corpului uman, deoarece ajută la menținerea organismului într-o stare de echilibru, cunoscută și sub numele de homeostazie.
ECS clasic are doi receptori (CB1 și CB2), endocanabinoizi care acționează ca molecule de semnalizare (anandamidă și 2-AG) și enzime care construiesc și descompun endocanabinoizii. Aceste componente se găsesc, de asemenea, în întregul sistem imunitar, unde ajută la controlul funcției imunitare, stimulează homeostazia și modulează sistemul imunitar.
Cum afectează canabisul sistemul imunitar
Legătura intimă dintre ECS și sistemul imunitar deschide posibilitatea ca canabisul să funcționeze ca agent modulator al apărărilor noastre fiziologice. Vedeți, endocanabinoizii (cei care se găsesc în organism) și fitocanabinoizii (cei care se găsesc în plante) au o structură similară. Aceasta înseamnă că canabinoizii externi, inclusiv THC-ul și CBD-ul, sunt potențial capabili să se lege de receptorii ECS, să influențeze activitatea enzimelor și, în general, să mimeze endocanabinoizii. Deoarece endocanabinoizii noștri dețin o influență semnificativă asupra sistemului nostru imunitar, canabinoizii din plante ar putea servi ca o modalitate de a „pirata” ECS atunci când vine vorba de imunitate.
Tulburări autoimune
Uneori, sistemul imunitar se încurcă. În cazul bolilor autoimune, celulele care ar trebui să ne protejeze de invadatorii din afară încep să se întoarcă asupra propriilor noastre țesuturi corporale; ei confundă articulațiile, pielea și celulele nervoase cu bacterii și viruși agresivi. Aceste daune auto-provocate duc la cascade inflamatorii care duc la simptome precum oboseală, dureri musculare, febră, căderea părului și erupții cutanate. Condițiile autoimune comune includ artrita reumatoidă, psoriazisul și scleroza multiplă.
Cercetările timpurii au prezentat canabinoizii împotriva inflamației implicate în progresia bolii autoimune. Studiile pe animale și celule sugerează, de asemenea, că canabisul ar putea exercita un efect imunosupresor.
Canabisul și scleroza multiplă
Scleroza multiplă (SM) se încadrează, de asemenea, în categoria bolilor autoimune. Afecțiunea dă naștere la simptome de oboseală, durere și spasme musculare, pe măsură ce celulele imune încep să atace creierul și nervii. Cauza exactă a SM rămâne necunoscută, dar o combinație de factori genetici și de mediu este probabil să fie de vină. Cercetătorii sunt dornici să afle dacă canabinoizii pot beneficia în vreun fel de afecțiune, de la neuroprotecție până la reducerea activării imune. Consilierii medicali ai Societății SM cred, de asemenea, că canabisul medicinal ar putea ajuta pacienții în ceea ce privește spasticitatea musculară.
Spasticitatea asociată cu SM poate duce, de asemenea, la o vezică hiperactivă, determinând frecvența crescută și urgența urinare. Studiile în derulare caută să vadă dacă canabinoizii ar putea ajuta pacienții în acest domeniu. Cu toate acestea, rezultatele sunt împărțite. Receptorii canabinoizi cu siguranță joacă un rol important în vezica urinară, dar cercetările publicate în ”The American Journal of Medicine” sugerează că consumul de canabis poate crește riscul de apariție a vezicii urinare hiperactive. În ciuda acestor date, alte studii continuă să evalueze efectele extractelor de canabis asupra incontinenței la pacienții cu SM.
Condiții neurodegenerative
Boala autoimună scleroza multiplă se caracterizează prin neurodegenerare. Celulele imunitare lansează un atac inflamator împotriva sistemului nervos central. În timpul acestui proces, celulele dezvoltă o afinitate specială pentru mielină – învelișul protector și izolator care acoperă celulele nervoase. De-a lungul timpului, acest atac dăunează mielinei și nervului însuși, ceea ce poate cauza probleme cu declanșarea sistemului nervos. Studiile în curs urmăresc un efect neuroprotector potențial al receptorului CB1 și al compușilor care se leagă de acest site.
Referințe:
- Endocannabinoids and immune regulation – PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Cannabinoids and the immune system: an overview – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Cannabis and Autoimmunity: Possible Mechanisms of Action – PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- The Link between Cannabis Use, Immune System, and Viral Infections – PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Cannabidiol for neurodegenerative disorders: important new clinical applications for this phytocannabinoid? – PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Cannabinoids and autoimmune diseases: A systematic review – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- About cannabis and MS | MS Society https://www.mssociety.org.uk
- Functional role of cannabinoid receptors in urinary bladder – PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Relationship Between Marijuana Use and Overactive Bladder (OAB) https://www.sciencedirect.com
- The effect of cannabis on urge incontinence in patients with multiple sclerosis: a multicentre, randomised placebo-controlled trial (CAMS-LUTS) – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- The Safety and Efficacy of Marijuana in Persons Living with HIV – PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Cells | Free Full-Text | Cannabinoids Reduce Extracellular Vesicle Release from HIV-1 Infected Myeloid Cells and Inhibit Viral Transcription https://www.mdpi.com