Sistemul endocanabinoid este alcătuit din neuroni, endocanabinoizi și receptori canabinoizi. Există celule nervoase numite neuroni care sunt legați împreună de neurotransmițători. Acești neurotransmițători sunt molecule numite agoniști care se deplasează de la un neuron la altul prin spațiul mic dintre ele, care se numesc sinapse. Agoniștii se atașează în receptorii neuronali, provocând o reacție în lanț. În cazul sistemului endocanabinoid, acești receptori sunt numiți CB1 (receptor canabinoid 1) și CB2 (receptor canabinoid 2). Receptorii CB1 se găsesc în principal în creier, în ficat, plămâni și rinichi. Receptorii CB2 se găsesc în tot corpul. Există mai mulți receptori canabinoizi în creier decât orice alt tip de receptor neural și o analogie comună este că agoniștii sunt chei și receptorii sunt încuietori.
Sistemul endocanabinoid trimite semnale în creier și în corp
Canabinoidele transmit semnale de la un neuron la altul
CB1 = receptorul canabinoid 1, găsit mai ales în creier
CB2 = receptorul canabinoid 2, găsit mai ales în organism
Sistemul endocanabinoid este activat de canabinoide. Canabinoidele produse natural de către organism, cunoscute sub numele de endocanabinoide, sunt ca și canabinoidele găsite în canabis, cunoscute sub numele de fitocanabinoide. Analogia cheie și blocarea se bazează pe faptul că receptorii CB1 și CB2 sunt activați numai de canabinoizi, nu de orice alt tip de moleculă de agonist. Cheile canabinoide sunt singurele care se vor potrivi cu receptorul „încuietori”.
Fito = prefix care semnifică o plantă sau mai multe plante
Endo = prefix care semnifică ceva în interior
Fitocanabinoidele, denumite și canabinoide, provin din plante
Endocanabinoidele provin din interiorul corpului
Receptorii CB1 sunt activați de fitocanabinoide cum ar THC, concentrate pe cap, dând un efect de high.
Receptorii CB2 sunt activați de fitocanabinoide cum ar CBD, concetrate pe corp, dând un efect de relaxare.
CB1 = THC = cap
CB2 = CBD = corp
Sistemul endocanabinoid reglementează sistemele organismului pentru menţinerea homeostaziei: starea de echilibru necesară funcției sănătoase. Homeostaza poate fi considerată ca fiind o gamă îngustă de state în care organismele lucrează așa cum ar trebui. De exemplu, nivelurile zahărului din sânge, temperatura internă, nivelurile de pH ale sângelui, reglarea apei și mineralelor în organism și eliminarea deșeurilor metabolice sunt toate guvernate de procesele homeostatice.
Cei mai mulți agoniști merg numai într-o singură direcție. Canabinoidele sunt neobișnuite, deoarece pot călători în ambele sensuri între neuroni. Aceasta este cunoscută ca o buclă de feedback negativ. Este ceea ce face sistemul endocanabinoid un astfel de sistem esențial pentru cele mai multe forme de viață. Spune organismului când trebuie să înceapă un proces (de exemplu, când alergăm sau facem sport, trimite semnale să transpirăm pentru a răci corpul), dar și când să o oprească (altfel am transpira în mod constant).
Organismele continuă să facă endocanabinoidele să interacționeze cu sistemul endocanabinoid, asigurând continuarea homeostaziei. Dacă nu se creează suficiente endocanabinoide, se consideră deficiență endocanabinoidă clinică. Se crede, de asemenea, că acest lucru poate fi tratat prin introducerea fitocanabinoidelor.
Motivul pentru care canabisul poate trata atât de multe boli diferite este că sistemul endocanabinoid este răspândit în organism și responsabil pentru funcționarea corectă a corpului.
Asta explică de ce canabisul și extractele din canabis au un astfel de succes atunci când sunt folosite pe oameni și animale și au potențialul de a trata un număr practic nelimitat de specii. Există câteva specii care nu au sistem endocanabinoid, cum ar fi bureții de mare și viermii.
CBD-ul a fost izolat pentru prima dată în 1940, dar abia în 1963 profesorul Raphael Mechoulam și echipa lui au descoperit structura sa chimică și l-au sintetizat cu succes. Același lucru a făcut și cu THC-ul un an mai târziu. În 1988, a fost identificat primul receptor de canabis, iar în 1993, al doilea. Primul endocanabinoid, Anandamida, a fost descoperit abia în 1992, iar al doilea, 2-Arachidonoylglycerol, cunoscut ca 2-AG, a urmat în 1995. Profesorul Mechoulam a spus cu o elocvență simplă:
„Folosind această plantă care a fost în jurul nostru de mii de ani, am descoperit un nou sistem fiziologic de o importanță imensă … N-am fi putut ajunge așa departe dacă n-am fi studiat această plantă!”
Surse:
Clinical endocannabinoid deficiency: Issue brief on clinical endocannabinoid deficiency. (2017):
health.state.mn.us/people/cannabis/docs/rulemaking/endocannabinoidbrief.pdf
Human endocannabinoid system. (n.d.):
uclahealth.org/cannabis/human-endocannabinoid-system
Lu H-C. (2015). An introduction to the endogenous cannabinoid system. DOI:
biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223(15)00869-0/fulltext