Studii CBD

Ar putea canabisul medical să fie cheia pentru tratarea Sindromului Tourette?

Sindromul Tourette afectează milioane de oameni din întreaga lume și, deși există câteva opțiuni de tratament disponibile, îmbunătățirea simptomelor nu este atât de puternică pe cât ar spera oamenii. Cu noile cercetări apărute, însă, există mulți care cred că tratamentul cu canabis medical ar putea fi următorul pas în atenuarea simptomelor Tourette.

În ultimul deceniu, mulți au apelat la canabis ca mijloc de a trata atât bolile lor fizice, cât și cele mentale. Oamenii care suferă de durere cronică, inflamație, glaucom și chiar cancer au găsit alinare cu ajutorul canabisului.

Lista bolilor tratabile cu canabis crește de la o zi la alta, iar sindromul Tourette ar putea fi următorul pe această listă. Este încă prea devreme pentru a spune ceva sigur, dar lucrurile arată bine.

 

Ce este Sindromul Tourette?

Deși numele este bine cunoscut, există unele concepții greșite în ceea ce privește de fapt Sindromul Tourette (ST). În esență, este o tulburare ereditară neuropsihiatrică care provoacă senzații musculare nedorite, ceea ce duce la ticuri polimorfe vocale şi motorii care se modifică frecvent.

Se consideră că este o afecţiune cu transmitere genetică dar cauza exactă nu se cunoaşte. Unele studii au arătat că existenţa unui dezechilibru între neurotransmiţători la nivel cerebral ar putea juca un rol în determinismul ST.

 

Frecvenţa bolii

Forma completă se întâlneşte cu o frecvenţă de 1/2 500 în timp ce formele cu expresivitate parţială (ticuri motorii cronice şi unele forme de tulburare obsesiv-compulsivă) sunt de trei ori mai frecvente.

Prevalenţa sindromului este estimată de la 1-3/1000 până la 10/1000. Deoarece ticurile din sindromul Tourette au tendinţa să se remită sau să diminueze la maturitate rata prevalenţei la copii este mai ridicată decât cea a populaţiei adulte.

Studii comunitare sugerează că peste 19% din copiii de vârstă şcolară au ticuri iar dintre aceştia 4% au fost diagnosticaţi cu ST.

Sindromul Tourette se întâlneşte la toate rasele, grupurile etnice şi sociale iar băieţii sunt de 3-4 ori mai afectaţi decât fetele.

Formele uşoare sunt mai puţin diagnosticate datorită prezentării reduse în clinicile de specialitate şi de aceea în majoritatea studiilor predomină cazurile severe.

 

Cum se tratează?

Există o varietate de tratamente pentru ST disponibile, care funcționează în grade diferite. Cele mai frecvente tratamente, însă, sunt terapiile comportamentale, iar cea mai cercetată metodă este cunoscută sub denumirea de antrenament pentru inversarea obișnuinței (Habit Reversal Training – HRT). Această metodă redă faptul că există o dorință precedentă care duce la un tic.

Atunci când persoana simte această dorință, un terapeut antrenează pacientul cum să acționeze ca să facă să nu apară ticul. Această strategie specifică se numește intervenție comportamentală cuprinzătoare pentru ticuri (Comprehensive Behavioural Intervention for Tics – CBIT) și s-a dovedit a fi cel mai eficient tratament.

Aceasta este însă o terapie de primă linie, iar cei care se confruntă cu simptome mai severe au alte tratamente la îndemână. Deși nu există medicamente făcute special pentru ticuri, unele sunt prescrise pentru a trata simptomele.

Antipsihoticele precum Pimozida, de exemplu, au fost aprobate de FDA pentru a trata sindromul. Acesta, împreună cu Haloperidol, s-a dovedit a fi cel mai eficient medicament anti-tic. Acestea funcționează prin blocarea receptorilor de dopamină, însă, efectele secundare ar putea duce la o multitudine de probleme. Cu toate acestea, până când nu există un medicament anti-tic, aceasta este cea mai bună opțiune medicală existentă.

 

Ce rol joacă Sistemul Endocanabinoid în ST?

La ST, există probleme cu ganglionii bazali și cortexul frontal. Deoarece există o prezență a receptorilor canabinoizi de tip 1 (CB1) în ganglionii bazali, se înțelege că sistemul endocanabinoid (ECS) este puternic implicat în această funcție. Deoarece modulează acest sistem, împreună cu mulți alții, se suspectează că disfuncția ECS este în parte vinovată de ST.

 

Poate canabisul să trateze ST?

Cei familiarizați cu știința din spatele canabisului ar putea realiza acest imens pas în medicină. Dacă disfuncția ECS are o eroare, ar putea fi posibilă tratarea ST cu canabis? Cu o frecvență mai mare, știința spune că da – sau cel puțin un „poate” puternic. Cercetătorii au bănuit că canabisul ar putea ajuta pacienții cu ST de zeci de ani.

În 1998, o echipă de cercetători germani a descoperit că din 17 pacienți care au consumat canabis într-un studiu ST de 64 de persoane, 14 dintre ei au raportat o ușurare parțială sau totală din ticuri.

Cu toate acestea, nu se vorbește doar cu ticuri. După cum se știe, multe persoane cu ST suferă și de probleme de somn. După cum mulți dintre noi știm, canabisul este dovedit a fi un bun medicament pentru cei cu insomnii. În timp ce ticurile devin mai frecvente în timpul somnului REM, canabisul reduce total somnul REM. În același timp, reduce și anxietatea și agresivitatea cu care se confruntă zilnic mulți pacienți cu ST.

 

Concluzie

Chiar și cu toate cercetările existente deja, doar viitorul ne va spune dacă canabisul va fi cu adevărat un tratament sigur pentru pacienții cu ST. Studiile clinice sunt în desfășurare și avem motive să fim optimiști, dar până să avem un răspuns 100% sigur mai trebuie să așteptăm. Tot ce putem face noi acum este să sperăm doar că cei cu ST vor putea accesa curând un tratament cu adevărat eficient fără efecte negative.

 

 

Referințe:

Tourette’s syndrome – NHS https://www.nhs.uk

Management of Tourette syndrome https://en.wikipedia.org

Possible Role of the Endocannabinoid System in Tourette Syndrome https://www.intechopen.com

Cannabinoids: possible role in patho-physiology and therapy of Gilles de la Tourette syndrome. – PubMed – NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov

Decreased sleep quality and increased sleep related movements in patients with Tourette’s syndrome https://www.ncbi.nlm.nih.gov

Delta 9-tetrahydrocannabinol (THC) is effective in the treatment of tics in Tourette syndrome: a 6-week randomized trial. – PubMed – NCBI https://www.ncbi.nlm.nih.gov

Psychiatry Online https://neuro.psychiatryonline.org

Safety and Efficacy of Cannabis in Tourette Syndrome – Full Text View – ClinicalTrials.gov https://clinicaltrials.gov

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *