Studii CBD

Receptorul CB2 și cancerul

Receptorul canabinoid CB1, ținta principală a THC-ului din creier, este cunoscut pentru mediarea efectului canabisului. Și omologul său CB2, exprimat în principal în celulele imunitare din întregul corp, este înțeles că joacă un rol important în procesele inflamatorii.

Oamenii de știință spun că receptorul CB2 ar trebui să fie un punct central al viitoarei științe canabinoide. Receptorul CB2 interacționează cu THC-ul, CBD-ul, endocanabinoizi și alți compuși într-o multitudine de organe, inclusiv piele și oase.

Cercetări recente au confirmat că semnalizarea CB2 este implicată într-o serie de tulburări autoimune, neurodegenerative, metabolice și psihiatrice. CB2 este, de asemenea, un subiect din ce în ce mai fierbinte în cercetarea cancerului.

În acest articol explorăm unele dintre cele mai recente studii și ceea ce dezvăluie ele despre ceea ce știm – și încă nu știm – despre acest receptor celular omniprezent, oarecum misterios.

 

Cancer de prostată și un nou ligand CB2

Trei studii din primele luni ale anului 2023 analizează funcția CB2 în trei modele diferite de cancer. Deși descoperirile lor sunt complexe și nu neapărat concludente, ele contribuie la un corp tot mai mare de cunoștințe despre potențiala eficacitate a canabinoizilor în tratamentul cancerului.

O lucrare publicată în februarie în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare oferă două perspective: în primul rând, o altă privire la modul în care funcționează receptorul CB2 într-un model celular de cancer; și în al doilea rând, noi dovezi că un compus numit 3-3′-Diindolilmetan (DIM) – prezent în legumele crucifere precum conopida, varza, broccoli, varza de Bruxelles și o serie de verdeață cu frunze – exercită efecte anticancer prin receptorul CB2.

Testând DIM pe două linii celulare diferite de cancer de prostată uman, cercetătorii din Italia și Marea Britanie au observat că compusul a activat receptorii CB2 exprimați în mod natural în ambele linii – și că într-una, cunoscută sub numele de „PC3”, activarea CB2 a dus la moartea celulei.

Se știa deja că DIM are un efect anti-cancer mai larg. Ceea ce nu a fost observat anterior, notează autorii, este rolul CB2 în medierea acestui efect într-o linie de celule canceroase umane.

Dacă este adevărat, legumele crucifere se alătură șofranului, piperului negru, cuișoarelor, oreganoului și altor mirodenii ca alimente care conțin compuși care interacționează cu receptorul CB2 în moduri benefice.

 

Cancerul de colon

Un al doilea studiu din februarie 2023 din Jurnalul Internațional de Științe Moleculare ajunge la o concluzie similară cu privire la rolul CB2 în cancerul de colon. Cercetătorii din Israel au investigat modul în care a funcționat receptorul CB2 într-un model de șoarece de cancer de colon și au analizat datele genomice dintr-o populație umană mare pentru a determina relația dintre variantele CB2 și incidența cancerului de colon.

În ambele cazuri, scriu autorii, constatările lor indică faptul că „activarea endogenă a CB2 poate modula răspunsul imun și, în consecință, poate reduce tumorigeneza” și că „CB2 protejează împotriva dezvoltării cancerului de colon”.

 

Cancerul de plămâni

Desigur, un alt studiu publicat cu o lună mai devreme în Frontiers in Immunology, folosind un alt model de șoarece de cancer pulmonar fără celule mici, pare să arate cu totul altceva.

În cadrul șoarecilor knockout cu deficit de CB2 în „micromediul tumoral” – celulele normale, moleculele și vasele de sânge care înconjoară o celulă tumorală, inclusiv celulele imune care exprimă niveluri ridicate de CB2 – o echipă de cercetători din Austria a observat o reducere a sarcinii tumorale, în raport cu șoarecii „de tip sălbatic”. De asemenea, au descoperit că șoarecii cu deficit de CB2 au răspuns semnificativ mai bine la o formă de imunoterapie cunoscută sub numele de anti-PD1.

 

 

Referințe:

Tucci, Paolo et al. “The Plant Derived 3-3’-Diindolylmethane (DIM) Behaves as CB2 Receptor Agonist in Prostate Cancer Cellular Models.” International journal of molecular sciences vol. 24,4 3620. 11 Feb. 2023, doi:10.3390/ijms24043620

Iden, Jennifer Ana et al. “The Anti-Tumorigenic Role of Cannabinoid Receptor 2 in Colon Cancer: A Study in Mice and Humans.” International journal of molecular sciences vol. 24,4 4060. 17 Feb. 2023, doi:10.3390/ijms24044060

Sarsembayeva, Arailym et al. “Cannabinoid receptor 2 plays a pro-tumorigenic role in non-small cell lung cancer by limiting anti-tumor activity of CD8+ T and NK cells.” Frontiers in immunology vol. 13 997115. 9 Jan. 2023, doi:10.3389/fimmu.2022.997115

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *