Studii CBD

Endocanabinoizii ajută creierul să elimine amintirile înfricoșătoare (studiu)

Un medicament care stimulează substanțe asemănătoare canabisului, endocanabinoizii, ajută creierul să uite amintirile de frică atunci când acestea nu mai sunt semnificative. Aceste rezultate, obținute într-un stadiu incipient, de studiu experimental pe voluntari sănătoși de la Universitatea Linköping din Suedia, dau speranța că un nou tratament poate fi dezvoltat pentru tulburarea de stres post-traumatic, PTSD. Studiul a fost publicat în revista științifică „Biological Psychiatry”.

Am folosit un medicament care blochează modul în care organismul își descompune proprii endocanabinoizi. Studiul nostru arată că această clasă de medicamente, numiți inhibitori FAAH, poate oferi o nouă modalitate de a trata PTSD și poate și alte condiții psihiatrice legate de stres. Următorul pas important va fi să vedem dacă acest tip de medicamente funcționează la pacienți, în special la cei cu PTSD “, a spus Leah Mayo, coleg principal post-doctoral și investigator principal pentru studiu, care a fost realizat în laboratorul profesorului Markus Heilig la Centrul pentru Neuroștiință Socială și Afectivă, CSAN, Universitatea Linköping.

PTSD apare la unele – dar nu la toate – persoanele care au trăit evenimente care le pot pune viața în pericol. O persoană afectată de PTSD evită amintirile traumatismului, chiar și atunci când pericolul a dispărut de mult. În timp, acești pacienți devin tensionați, retrași și întâmpină dificultăți în somn. Această afecțiune este deosebit de frecventă și în rândul femeilor, unde este adesea rezultatul abuzurilor fizice sau sexuale. Este extrem de debilitant, iar opțiunile curente de tratament sunt limitate.

PTSD este în prezent cel mai bine tratat folosind Terapia cu Expunere Prelungită (PE). În acest tratament, pacienții sunt expuși în mod repetat la memoria lor traumatică cu ajutorul unui terapeut. Acest lucru permite pacienților să dobândească noi învățări: faptul că aceste amintiri nu mai semnalează pericol iminent. Deși sunt utile clinic, efectele PE sunt limitate. Mulți pacienți nu beneficiază de această terapie, iar printre cei care o fac, temerile se întorc frecvent. Oamenii de știință care au efectuat studiul curent au examinat dacă învățarea prin dispariție a fricii, principiul terapiei cu PE, poate fi stimulată printr-un medicament.

Cercetatorii au testat un produs farmaceutic care afecteaza sistemul endocanabinoid, care foloseste propriile substanțe asemănătoare canabisului pentru a regla frica si comportamentele legate de stres. Medicația experimentală are ca rezultat creșterea nivelului de anandamidă, un endocanabinoid cheie, în regiunile creierului care controlează frica și anxietatea. Medicația realizează acest lucru prin blocarea unei enzime, acidul amid hidrolază grasă (FAAH), care, în mod normal, descompune anandamida.

Acest studiu experimental în stadiu incipient a fost randomizat, controlat cu placebo și dublu-orb, ceea ce înseamnă că nici participanții, nici oamenii de știință nu au știut cine a primit medicamentul activ (16 persoane) și care a primit placebo (29 de persoane). Participanții au fost voluntari sănătoși. După ce au luat medicamentul timp de 10 zile, au fost supuși mai multor teste psihologice și fiziologice. În una dintre acestea, participanții au învățat să asocieze un sunet extrem de neplăcut, cel al unghiilor zgâriate pe o tablă, cu un indiciu vizual specific – o imagine a unei lămpi roșii sau albastre. Odată ce au învățat să răspundă cu teamă la imaginea anterior inofensivă a lămpii, au fost expuși în mod repetat la ea, dar acum în absența sunetului neplăcut. Acest lucru le-a permis să dezlege memoria fricii. A doua zi, oamenii de știință au măsurat cât de bine și-au amintit participanții această nouă învățare: că lampa nu mai era un semnal de amenințare.

Numeroase tratamente promițătoare care provin din cercetările de bază privind tulburările psihiatrice au eșuat atunci când au fost testate la oameni. Acest lucru a creat o dezamăgire în domeniu. Acesta este primul mecanism dintr-o lungă perioadă de timp în care rezultatele promițătoare ale experimentelor pe animale par să se mențină atunci când sunt testate la oameni. Următorul pas, desigur, este de a vedea dacă tratamentul funcționează la persoanele cu PTSD”, a adăugat profesorul Markus Heilig.

Sursa: https://doi.org/10.1016/j.biopsych.2019.07.034

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *